1

De Hvide Busser

- medborgerskab i aktion

Særudstillingen i Nationalmuseet tager os med på den skæbnesvangre rejse, som Christian Helmer Jørgensen oplevede under krigen fra deportation til hjemkomsten.

I slutningen af 2. verdenskrig kørte danske buschauffører, sygeplejersker, læger og civilkorpsfolk i hvidmalede busser til det sidste sted på jord, hvor nogen ville være: Tyskland – frivilligt og med livet som indsats. De hentede 6.000 danske politimænd, jøder, sigøjnere, grænsegendarmer, modstandsfolk og såkaldte asociale, som var blevet deporteret til kz-lejr. Aktionen var ledet af Røde Kors og reddede i alt 17.000 mennesker.

Det er de frivilliges indsats, som står i centrum for udstillingen. Genstande, billeder, tekster og breve – glemte og ukendte stemmer kommer til orde og føjer nye kapitler til fortællingen om ”De Hvide Busser”. Den handler om medborgerskab.

Den sceniske opbygning vækker historien til live – lige fra deportationerne og hverdagen i kz-lejrene til planlægningen af redningsaktionen og de frivilliges afrejse, turen gennem Tyskland, jubelscenerne ved hjemkomsten til Danmark – og publikum oplever det med både fangernes og de frivilliges øjne, hvor de bliver stillet over for deres mange dilemmaer. Hvad fik dem til at melde sig? Var de helte, eller del af en diskriminerende aktion, der reddede sine egne og først til sidst hjalp udenlandske fanger af andre nationaliteter? Hvem redder man, når man ikke kan redde alle? Og hvor langt rækker vores medborgerskab?

Danmarks eneste originale hvide bus står til dagligt i Frøslevlejrens Museum, men under udstillingen på 70 årsdagen kørte den igen: Hvad havde du gjort?

Pernille Rosendahl: 'Man binder os på mund og hånd'

Knud Romer - De Hvide Busser åbningstale, Nationalmuseet

Loading

Thanks for your patient