2

De Hvide Busser

- medborgerskab uden grænser

I 2016 tog særudstillingen i Nationalmuseet os med på den skæbnesvangre rejse, som Christian Helmer Jørgensen oplevede under krigen fra deportation til hjemkomsten.

Ved slutningen af 2. Verdenskrig krydsede danske og svenske buschauffører, sygeplejersker, læger og civilkorpsfolk grænsen i hvidmalede busser til det sidste sted på jorden, hvor nogen ville være: Tyskland – frivilligt og med livet som indsats.
Aktionen var ledet af Røde Kors og hentede 20.000 mennesker, som var blevet deporteret til kz-lejr: Danske og norske politimænd, grænsegendarmer, modstandsfolk, kommunister, ”asociale” elementer, jøder og romaer.

Mod gældende opfattelse var de fleste af dem ikke skandinavere, sekstusind - hovedparten var polakker - og alle var de: mennesker.

Det var de frivilliges indsats, som stod i centrum for udstillingen. Genstande, billeder, tekster og breve – glemte og ukendte stemmer kom til orde og føjede nye kapitler til fortællingen om ”De Hvide Busser”. Den handler om medborgerskab - og menneskelighed uden grænser.

Den sceniske opbygning vakte historien til live – lige fra deportationerne og hverdagen i kz-lejrene til planlægningen at redningsaktionen og de frivilliges afrejse, turen gennem Tyskland, jubelscenerne ved hjemkomsten til Danmark – og publikum oplevede det med både fangernes og de frivilliges øjne, hvor de blev stillet over for deres mange dilemmaer.

Hvad fik dem til at melde sig? Var de helte, eller del af en diskriminerende aktion, der reddede sine egne og først til sidst hjalp udenlandske fanger? Hvem redder man, når man ikke kan redde alle? Og hvor langt rækker vores medborgerskab og medmenneskelighed?

Danmarks eneste originale hvide bus står til dagligt i Frøslevlejrens Museum, men under udstillingen på 70-årsdagen kørte den igen, og 175.000 gæster måtte tage stilling til spørgsmålet: Hvad havde du gjort!?

For første gang nogensinde svævede en hvid bus i himlen. Den tunge Volvobus fra 2. Verdenskrig blev løftet hen over Nationalmuseets tag og ned i Egmontsalen. Man kan ikke forestille sig en bedre markering af 70-året for redningsaktionen med De Hvide Busser. For de var sendt fra himlen.

Loading

Thanks for your patient